Vluchtplattegrond

Wat is een vluchtplattegrond?

Een duidelijk zichtbare en herkenbare vluchtrouteaanduiding is van levensbelang om een gebouw te ontvluchten tijdens een calamiteit. Normen vluchtrouteaanduiding moet voldoen aan de eisen gesteld in de NEN 6088 en de NEN-EN 1838. Hierin staan de eisen m.b.t. de symbolen, kleuren, afmetingen en zichtbaarheid. Als de netspanning geheel of gedeeltelijk wegvalt, moet de noodverlichting binnen 15 seconden ingeschakeld zijn en tenminste één uur, op de vereiste sterkte, blijven branden. Dit geldt alleen indien in dat deel van het bouwwerk ook noodverlichting is vereist. 

Ontruimingsplattegrond

Vluchtroute aanduiding, waar let u op?

Verplicht of niet Het Bouwbesluit regelt wanneer een vluchtrouteaanduiding verplicht is.

In alle ruimten waardoor een verkeersroute voert (veelal de gangen e.d.) en in ruimten die is bestemd voor meer dan 50 personen, moet vluchtrouteaanduiding aanwezig zijn. Vluchtrouteaanduiding kan uitgevoerd worden als sticker of bordje.

Het is van belang dat de reguliere verlichting de vluchtrouteaanduiding voldoende aanlicht. Als noodverlichting wettelijk geëist is, moet de vluchtrouteaanduiding ook voldoende aangelicht worden na stroomuitval. Vluchtrouteaanduiding wordt daarom vaak uitgevoerd als transparant met elektrische (nood)verlichting. Bijkomend voordeel is dat de transparantverlichting voldoende lichtopbrengst heeft om ook een gedeelte van het loopvlak te verlichten zodat aanvullende noodverlichting armaturen niet noodzakelijk kunnen zijn. Benieuwd wat Dudink Brandbeveiliging voor u kan betekenen? Wij adviseren u graag.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende afspraak inplannen? Stuur ons een berichtje of neem contact op via telefoon, whatsapp, email of onze social media kanalen. 

Dudink Brandbeveiliging Team (1)
Dudink Brandbeveiliging is een REOB erkend onderhoudsbedrijf. Wij zijn in het bezit van het kwaliteitskeurmerk en certificaat. www.cibv.nl/erkende-bedrijven.
CIBV Certificaat Dudink Brandbeveiliging