Vluchten bij brand en verstandig handelen bij een brand doet bijna niemand van nature. Wat doet u als er brand uitbreekt? Praat u daar wel eens over met uw gezinsleden of huisgenoten? Of denkt u dat het u nooit zal overkomen? Zelfs in de kleinste ruimtes, die u door en door kent, raakt u bij rookontwikkeling uw oriëntatie kwijt.
De brandweer moet er binnen acht minuten na een brandmelding zijn. Realiseert u zich dat u tot dat moment zelf zult moeten optreden.
Dat gaat beter als u van tevoren een vluchtplan maakt, met afspraken over hoe u en uw huisgenoten bij brand kunnen vluchten. Het kan uw redding zijn.
Maak afspraken
1. Bepaal de snelste en veiligste vluchtroute uit het pand en geef deze aan op een plattegrond van het huis. Een goede vluchtroute gaat van boven naar beneden (in verband met opstijgende rook) en bij voorkeur naar de straatkant van het pand, zodat u gezien wordt en hulpverleners u kunnen bereiken.
2. Bepaal een tweede vluchtroute voor het geval de uitweg via de voordeur geblokkeerd is.
3. Spreek een verzamelplaats af, waar u elkaar na het vluchten ontmoet. Zo kunt u snel bepalen of er nog iemand binnen is. Het is belangrijk voor de brandweer om dit te weten.
4. Als u het huis niet kunt verlaten omdat de vluchtroute afgesloten is, dan moet u naar de zogenoemde vluchtkamer. Spreek af, en geef in uw vluchtplan aan, welke kamer dat is. Hij moet aan de straatkant zijn, zodat de brandweer er gemakkelijk bij kan. Een andere mogelijkheid is een balkon. Spring niet naar beneden, probeer paniek te voorkomen en wacht op hulp. Blijf intussen de aandacht van de omgeving trekken. De brandweer rukt bij brand in een woning altijd uit met een redvoertuig.
5. Spreek af wie zorgt voor welke baby, welk kind, welke oudere of minder valide en welk huisdier.
6. Geef op de plattegrond aan waar de blusmiddelen zijn en de hoofdafsluiters van gas en elektra.
7. Spreek een vaste plek af waar u uw huissleutels altijd opbergt.
8. Spreek af dat u tijdens het vluchten altijd de deuren achter u sluit. Een deur is minimaal twintig minuten brandwerend. Hierdoor kan branduitbreiding voorkomen, of in ieder geval vertraagd worden.
Maak een vluchtplan
Een vluchtplan hebben alleen is niet genoeg; het is belangrijk dat u het regelmatig controleert.
Zorg dat de vluchtroutes nooit gebarricadeerd zijn met bijvoorbeeld fietsen, vuilniszakken of lege flessen. Uw woonsituatie kan ook veranderen door een verbouwing. Bespreek het plan een paar keer per jaar met uw huisgenoten. Laat (jonge) kinderen liever niet alleen thuis. Gebeurt dit toch, zorg er dan voor dat zij kunnen vluchten door de voor- of achterdeur. Zorg ervoor dat er geen afgesloten deuren zonder sleutels zijn.